Meghívó a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napján tartandó miskolci eseményre

1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti. Miskolcon nagyjából tízezer fogyatékos személy él, ami közvetlenül 40 000 ember érintettségét jelenti családtagokkal együtt.

Városunkban közel húsz éve működik a fogyatékosságügyi szervezetek összefogásaként a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely. Közös, speciális karácsonyfa állításunk is ennek kiváló példája.

2021. december 3-án, 12:00-kor Miskolc, Városház téren, a Széchenyi-szobornál bemutatjuk a nagyközönségnek azt a speciális karácsonyi installációt, amely arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az egymás kölcsönös megismerése által sokkal jobbá tehetjük mindenki számára a világot. Az installáció üzenete: a fogyatékosság első ránézésre a sztereotípiák alapján elutasítást, elfordulást eredményez, de ha közelebb megyünk hozzá, láthatjuk, hogy belül ugyanolyan érző személyek, mint bárki más. Kérjük, tiszteljen meg minket jelenlétével. Szeretettel hívjuk és várjuk az eseményre.

A programon ünnepi beszédet mond Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere.

Bakos Szél Kata miskolci képzőművész, a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ‘76 tagja, kiváló művészi érzékenységgel ragadta meg ezt az elsőre meghökkentőnek tűnő felkérést. A különleges közel 4 méteres karácsonyfa fogyatékos emberek segédeszközeiből épül majd fel. „Alkatrészeit” a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely tagszervezetei adták össze. Belül egy kivilágított szív lesz, mely csak akkor villan fel, ha közel megyünk hozzá. A fa belsejét „vérerek” hálózzák be.

Az első 100 látogatót arra kérjük, hogy jöjjenek egészen közel, és  egy-egy piros tenyérnyi  kerámia szívet (ezt a baráthegyi kézműves fazekas műhelyben készítik fogyatékos fiatalok) kössenek fel a karácsonyfára.

Az eseményt megnyitja Barnóczki Gábor, a szakmai műhely koordinátora, karácsonyi verset szaval Séra Beatrix, az ÉFOÉSZ B.-A.-Z. Megyei Szervezete tagja és zenés jelműsor kerül bemutatásra a SINOSZ munkatársa és önkéntese részéről.

A program konferansziéja Almási Beatrix, a Szimbiózis Alapítvány kommunikációs munkatársa lesz, míg a jelnyelvi tolmácsolást Mészáros Éva, A Borsodi Jelnyelvi Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület szakmai vezetője fogja ellátni.