Képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek

Képernyőolvasó szoftverek (JAWS for Windows)

A képernyőolvasó szoftverek nélkül elképzelhetetlen a számítógép használata egy vak ember számára. Magyarországon a legelterjedtebb képernyőolvasó szoftver a JAWS for Windows. A JAWS a Job Access With Speech (kb. beszéddel támogatott munka) szavak rövidítése. A program a számítógép hangszóróján keresztül felolvassa a leütött billentyűket és a képernyőn látható üzeneteket. A program együttműködik a Windows operációs rendszerrel, a használatához tehát nem szükséges speciális számítógép, sem más különleges eszköz. A segítségével a vak emberek is írhatnak leveleket, dokumentumokat, táblázatokat, használhatják az internetet. A felolvasás történhet szavanként, bekezdésenként, oldalanként vagy folyamatosan, megállás nélkül, és a beszédtempó is szabályozható. A JAWS for Windows a vak emberek számára a számítógépen történő munkavégzés nélkülözhetetlen kelléke.

 

Képernyőnagyító szoftverek (MAGic, ZoomText)

A MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programok felnagyítják mindazt, amit a számítógép képernyőjén látunk, ezzel lehetővé teszik a gyengénlátó embereknek, hogy a látásuk romlása ne korlátozza a számítógép használatát. Segítik az egér használatát, felnagyítják az ikonokat, a betűket, ablakokat. Meghatározható a felületek színe, nagyításának mértéke. A beszédtámogatással kiegészített változatok a képernyőn látható üzeneteket is felolvassák a JAWS for Windows programhoz hasonlóan, ezzel kímélhető a felhasználó látása.

Mindkét program jobb használatához kapható egy speciális billentyűzet is, amelyen a szokásosnál nagyobb betűkkel olvashatók a feliratok, továbbá a funkcióbillentyűk segítségével könnyebben kihasználható a szoftverek egy-egy funkciója.

(forrás: www.infoalap.hu)

 

E szoftverekről bővebb információt talál az Informatika a Látássérültekért Alapítvány www.infoalap.hu weboldalán, ahonnan letölthető a JAWS for Windows program ingyenes demo verziója is.

A Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete látássérült személyek részére 2007-től informatika oktatást nyújt, melynek keretében elsajátítható a fenti szoftverek használata. Kérdéseivel forduljon Bukovenszkiné Borza Mária munkatársnőnkhöz.