“Ismerj meg, hogy segíthess!”

A Vakok és Gyengénlátók B-A-Z Megyei Egyesülete a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati támogatásával 2015. április 1. és 2016. április 30. között szemléletformáló programot valósít meg B.-A.-Z. megyében „Ismerj meg, hogy segíthess!” címmel.

A projekt során Borsod-Abaúj-Zemplén megye 20 közintézményében szemléletformáló napokat rendeztünk összesen 163 ügyintéző bevonásával a látássérültek speciális problémáinak és azok megoldási módjainak átadására. A megvalósításban összesen 15 látássérült személy és egy látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus vett részt.

Közvetlen célcsoportunk a megyénkben élő látássérült személyek és a megyénkben ügyintézni kívánó látássérült személyek. Közvetett célcsoportnak tekintjük az ügyfélfogadásokon látássérült ügyféllel kapcsolatba kerülő ügyintézőket, a látássérült személyt kísérő családtagokat, az egyéb más fogyatékossággal élő személyeket, akik az érintett hivatalokba érkeznek, továbbá az érintett intézmények projektbe be nem vont munkatársait.

A projekt utolsó beszámolási időszakában négy szemléletformáló nap valósult meg 2016. február 25-én a Kazincbarcikai Járási Hivatal, 2016. március 10-én a Sátoraljaújhelyi Járási Hivatal, 2016. március 24-én az Ózdi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán, továbbá 2016. április 14-én Miskolc Polgármesteri Hivatalának ügyfélszolgálatán. A rendezvények a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete részéről 6 fő részvételével (5 látássérült személy), valamint 1 gyógypedagógus közreműködésével zajlottak le összesen 26 hivatali munkatárs bevonásával.

A gyakorlati tapasztalatszerzés során alkalmanként öt ügyintéző egy-egy olyan szituációt kivitelezett látássérült személlyel párt alkotva, melyek a hivatali munka során mindennaposak. A projekt keretében beszerzett szimulációs szemüvegkészlet segítségével az ügyintézők megtapasztalhatták a különböző szembetegségekkel járó látássérülések jellemzőit, mert a feladat ezt követően fordított volt: az ügyintéző a szituációt „látássérültként” élte át, miközben a látássérült került az ügyintéző helyzetébe.
A program utolsó eseménye a záró projektértekezlet, mely áprilisban kerül lebonyolításra a szakmai stáb és a bevont önkéntesek részvételével.

Projektünk eredményeként végbe megy a bevont ügyintézők szemléletváltása, új ismeretekkel bővült tudásuk, képessé váltak arra, hogy az általunk közreadott gyakorlati módszereket munkájuk során alkalmazzák, így e hivatalokat felkereső látássérült személyek a jövőben egyenlő bánásmódban részesülnek.

Elkészült egy rövid film, amely a szemléletformáló program egy eseményét foglalja össze 15 percben. A film az alábbi linken érhető el:

Miskolc, 2016. április 19.

Barnóczki Gábor
az Egyesület elnöke
a projekt szakmai koordinátora