Ki a látássérült?

Akiknek látásteljesítménye az ép látáshoz (100%) viszonyítva két szemmel és korrigáltan is 0-33% közötti vagy a látótér jelentősen (10-20 fokban) beszűkült. A látásmaradvány mértéke alapján a látássérültek három csoportját különböztetjük meg:

Vakok, akik nem rendelkeznek látásmaradvánnyal, akiknek látásteljesítménye (vízusa) 0, fényt sem érzékelnek.


olvasAliglátók
, akik látásteljesítménye 0,01-0,1 között van (ép látás: 1) Aliglátók (fényérzékenyek, ujjolvasók,), akiknek szemüveggel korrigált látásélessége 0,1-ig terjed és a Csapody VII. olvasópróba eredménytelen, valamint, akiknek a látásteljesítménye több 0,1-nél, de látóterük 20%-nál szűkebb, szembetegségük súlyos fokú. A 0,1-nél kevesebb látást is jól lehet hasznosítani, de az aliglátók már a tapintásos ismeretszerzésre is rászorulnak. Annak megítélésére, hogy ez a minimális látásmaradvány mihez elég és mihez kevés, a vízus ismerete nem elegendő. A retina felbontóképességén kívül egyéb tényezők is befolyásolják a látásteljesítményt.

Akik nagy tárgyak foltjait tudják csak érzékelni és lokalizálni, gyakorlatilag vakoknak tekinthetők. Ez a csekély látásmaradvány a tájékozódás és a közlekedés szempontjából ugyan felbecsülhetetlen érték, de pedagógiai szempontból kevésbé hasznosítható. Számukra a tapintó (Braille) olvasás és írás lehet a tanulás és a művelődés eszköze.

Gyengénlátók, akik látásteljesítménye 0,1-0,3 között van, akiknek szemüveggel korrigált látásélessége 0,1-0,33 közötti, vagy több (0,4-0,5), de látóterük 20%-nál szűkebb, valamint, akiknek 0,1 alatt van a látásélességük, de optikai segédeszközök segítségével a Csapody VII. olvasópróbának megfelelnek. A gyengénlátók látásvesztesége nagyfokú, mégis látó típusú életmódot folytatnak. Elsősorban képességeik kibontakoztatásában, az oktatásban és a képzésben szorulnak segítségre.