Beszélő mobiltelefonok

A látássérült emberek számára sok nehézséggel jár a mobiltelefon használata. Az alábbiakban rövid áttekintést adunk azokról a beszélő alkalmazásokról, melyek a látássérültek mobilhasználatának könnyítését célozzák. Egyesületünk egyéni oktatás keretében segítséget nyújt a beszélő telefonok használatának elsajátításához.

 

iPhone készülékek

Az iPhone készülékekbe gyárilag telepített beszélő alkalmazás a Voice Over, amely már tartalmazza a magyar hangot is. Ezt bekapcsolva az iPhone kezelése eltér az addig megszokottól. Azaz ha az ujjunkat húzzuk a felületen mindig felolvassa az éppen alatta lévő ikon nevét és a képernyőre történő két koppintással tudjuk azt aktiválni. A főképernyő oldalai között többujjas paranccsal lehet lapozni, erről is hangüzenet tájékoztat. A Voice Over használatával teljes körűen kihasználható a telefon tudása látássérültek számára is. Azon kívül, hogy a névjegyzéket, az SMS-t, az e-maileket felolvastathatjuk, segítségével az Internetet is tudjuk használni, továbbá – kevés kivétellel – minden feltelepített alkalmazást fel tudunk olvastatni. Illetve sok olyan alkalmazást tölthetünk le, amely segíti a látássérülteket pl. pénzfelismerő, vagy vaknavigáció. Érdekesség, hogy az iPhone készülékek minden szerkesztőmezőjébe írhatunk a „diktálás” funkcióval is, nemcsak gépeléssel.

Az iPhone beszélő alkalmazása használatának elsajátításában segítséget nyújt az Egyesület.

 

Android rendszerű okostelefonok

Az Android operációsrendszerrel kapható telefonokból nagyon széles a választék, az olcsótól a méregdrágáig minden megtalálható. Ezek közül azok, amelyek már legalább Android 4.1 verzióval ellátott készülékek már rendelkeznek gyárilag telepített beszélő alkalmazással. Ennek neve TalkBack és a Play Áruházból le lehet tölteni hozzá a magyar Google szövegfelolvasót, vagyis a magyar hangot. A TalkBack bekapcsolása után a készülék használata megváltozik. Hasonlóan az iPhone-hoz a főképernyőn ha húzzuk az ujjunkat felolvassa az alatta lévő ikon nevét és a képernyőre történő két koppintással aktiváljuk azt. Itt is különböző kézmozdulatokkal tudunk navigálni a telefonon. Fel tudjuk olvastatni a névjegyzéket, az SMS-eket, az e-mailjeinket. Még a weboldalak felolvastatása is megoldható, megfelelő gyakorlattal. Itt is tölthetünk le olyan alkalmazásokat, amelyek segítik a látássérülteket pl. pénzfelismerő. Sajnos itt a „diktálás” funkció csak a Google keresés esetében működik.

Külön kiemelendő az LG Winesmart telefont, amely Android 5.1.1 az operációsrendszerű, viszont hagyományos billentyűzettel is rendelkezik a készülék, annak minden előnyével. Ez a készülék beszerezhető az MVGYOSZ Segédeszközboltjában.

Az Android operációs rendszerű mobiltelefonok beszélő alkalmazása használatának elsajátításában segítséget nyújt az Egyesület.

 

 

Mobiltelefonos képernyőolvasó és képernyőnagyító program (Nuance Talks&Zooms)

“A mobiltelefonok számos más funkciójának elérésében segít a Nuance cég Talks&Zooms programja, amely a Nokia cég egyes Symbian operációs rendszerű készülékein futtatható. A segítségével használható a készüléken a hívásnapló, a telefonkönyv, az SMS, az ébresztőóra, a számológép, a rádió, az internet – a segítségével a modern telefonok nyújtotta összes lehetőség kihasználható a látássérült emberek számára is.” (forrás: www.infoalap.hu)