Graham GREENE:  A harmadik


A kisregény voltaképpen krimi, amelyre egy jelentős író nyomta rá a kézjegyét. Az 1948 telén, a még mindig háború sújtotta Bécsben játszódó történetet Calloway angol rendőrezredes mondja el, nagyrészt a tulajdonképpeni főhős, Rollo Martins (írói nevén Buck Dexter, western-regények szerzője) elbeszélése alapján.

A meglehetősen szegény Martinst barátja, Harry Lime hívta meg Bécsbe, megérkezve azonban döbbenten kell megtudnia, hogy Harryt előző héten halálra gázolta egy autó, s ő már csak a temetésre érkezett. A temetésen ismerkedik meg Calloway-jel, aki legnagyobb felháborodására közli vele, hogy Lime sötét ügyletekbe keveredett, és halála előtt már küszöbön állt a letartóztatása. Martin ebbe nem tud beletörődni és erőteljes magánnyomozásba kezd, amit az tesz lehetővé, hogy a British Council helyi embere összetéveszti egy világhírű angol íróval, szállást szerez neki, és ellátja pénzzel. Sorra fölkeresi Lime barátait, szerelmét, a gyanús körülmények között, hamis papírokkal Bécsbe szöktetett kis magyar színésznőt, szomszédját (akit ezután rögtön meg is gyilkolnak), orvosát, s végül fontos felfedezésre jut: az autóbaleset időpontjában a jegyzőkönyvben szereplő szemtanúkon kívül még egy férfi jelen volt - a harmadik. Időközben Calloway azt is közli vele, hogy mit művelt a barátja - hamisított penicillint árult horribilis áron, melynek következtében gyerekek haltak meg nyomorúságosan. A tényeket kénytelen-kelletlen tudomásul véve, most már volt barátja ellen fordulva folytatja nyomozását, amely meglepő fordulatot és izgalmas végkifejletet hoz.

A kisregényen végigvonul Greene atmoszférateremtő ereje, pszichológiai jellemzőkészsége, ravasz cselekménybonyolítása - "könnyebb" volta ellenére is mesteri munka.

(Legeza Ilona)   


 Szerzők szerinti válogatás: G 

 Állománylista 

 Főoldal