Lezárult szabadidős- és sportprogramunk

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával FOF2016/96 kódszámon „Ismerj meg és sportoljunk együtt egy egészségesebb életért!” címmel integrált szabadidős- és sportprogramot valósított meg 2017 első félévében.
Programunk során integrált eseményeket szerveztünk 9 együttműködő partnerünk bevonásával, melyeken látássérült és épen látó személyek együtt – egymást megismerve, egymástól tanulva – vettek részt különböző mozgásformák gyakorlásában.
Projektünk egy komplex eseménysorozatként zajlott le 2017. január 03. és 2017. június 24. között az alábbi programelemekkel: nyitórendezvény, 20 db társastánc oktatás, 20 db Etka-jóga foglalkozás, 8 db úszásoktatás, 3 db teke sport bemutató, 3 db gyalogtúra,  egy tandemkerékpár bemutató, egy tandemtúra és végül a záró rendezvény. E mozgásformák megismertetésével a rendszeres mozgás igényének kialakítását céloztuk meg, mely által a résztvevők közelebb kerülnek az egészséges életmódhoz.
Teke, gyalogtúra és tandemkerékpáros eseményeinken összesen 323 főt, nyitó és záró rendezvényeinken 138 főt, Etka-jóga foglalkozásokon 240 főt, társastánc foglalkozásokon 233 főt, úszás oktatásokon 109 főt regisztráltunk. A nem látássérült résztvevők aránya 44 % a projekt egészét tekintve.
Sportprogramunk legfőbb hozadékaként értékeljük, hogy együttműködő partnereink befogadó közösségeiben a látássérültek a számukra legmegfelelőbb mozgásformát gyakorolhatták és tehetik azt a jövőben is a program folyamán szerzett új barátaikkal, ismerőseikkel.
Rendszeresen jelent meg híradás különböző médiafelületeken projektünkről, így nagyobb figyelem irányult a látási fogyatékossággal élőkre a sportolási lehetőségeik és korlátaik tekintetében is.
FSZK
EMMI